Det är tillåtet att ha husdjur men de får inte störa andra boende. Djuret får inte skada eller förorena lekplatser, trädgården eller andra utrymmen och inte heller springa löst inom fastigheten eller orsaka störande ljud.
Det är viktigt att vårda sin lägenhet så att skadedjur och ohyra inte tar sig in. Här några råd för att förebygga att så sker och att åtgärda om de oinbjudna gästerna har lyckats ta sig in.
Silverfiskar
Vinglös insekt som trivs i mörka, fuktiga miljöer och hittas oftast i täta sprickor och springor. Åtgärd: Renhållning är A och O! Håll det så torrt som möjligt i kök och badrum, ha bra ventilation och dammsug ofta. Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme på golvet under en längre tid. Ställ inte bokhyllan och soffan direkt mot väggen.
Garderobsinsekter
Klädes- eller pälsmal eller pälsängrar livnär sig på textilier. Hittas i små oregelbundna hål i kläder, larvskal efter att den ömsat skinn. Pälsängrar kan även finnas i torrvaror i skafferiet. Åtgärd: Töm utrymmen, som garderober, klädkammare, byråerm skåp etc., från kläder, textilier och organiskt material. Dammsug drabbade utrymmen. Var noggrann kring lister, springor och sprickor. Frys dammsugarpåsen i en vecka innan den slängs i soporna.
När du lägger undan kläder/textilier: Kläderna skall vara rena och förpackas gärna i täta emballage. Kontrollera undanlagda textilier regelbundet. Angripna textilier kan värmebehandlas vid 60°C genom tvätt, strykning eller torktumling. Angripna textilier kan även läggas i påsar och frysas. Minst en vecka i -18°C räcker.
Mjölbaggar
Mjölbaggen trivs bland mat och lägger sina ägg bland mjöl, pasta och andra torrvaror. Baggen är fem millimeter lång, larverna är gulaktiga. Avger en speciell skarp lukt. Åtgärd: Samla ihop angripna livsmedel och lägg dem i en försluten förpackning. Frys ii en frysbox i vecka. Släng livsmedlen i avfallsskåpen ute. Rengör hyllor och lådor noga, helst med dammsugare. Tas ut dammsugarpåsen och lägg den i en plastpåse. Förvara i frysen i en vecka och kasta sedan i avfallsskåpet ute.
Förebyggande mot insekter
Utöver städning och bra ventilation kan man använda rödceder som olja eller träblock för att hindra insekter som klädesmalar, pälsängrar och silverfiskar. Det är terpener i rödceder som ger en kraftig träig doft och gör att insekterna undviker doften.
Om fåglar och råttor
Anticimex, som föreningen har avtal med vad det gäller skadedjur, avråder att mata fåglar i tättbebyggda områden. Fågelmat på marken lockar till sig råttor. Råttor är skadedjur, de gräver gångar och underminerar grunder, kan gnaga av elkablar och ta sig in i hus via trasiga avlopp och exempelvis kontaminera livsmedel. De också vara direkt farliga mot människors hälsa, eftersom de exempelvis kan bära på hantavirus. Det kan orsaka infektioner hos människor, även om det är relativt ovanligt. Att begränsa maten är nyckeln för att inte få dem inpå knuten.
Duvor
Det har blivit allt vanligare med närgångna fåglar som t.ex. duvor som bygger bo på balkonger eller hustak. Deras frätande avföring orsakar skador på fasader, tak och bilar. Spillningen och fåglarnas bomaterial kan också täppa till stuprör, hängrännor, ventilation och skorstenar, och då ökar risken för fuktskador i våra byggnader. Fåglar för också över sjukdomar till människor genom deras spillning, fjädrar eller parasiter. Exempel på smittor är salmonella- och campolybacter som är bakterier som duvorna bär med sig och kan sprida vidare. Duvor är också värdar för flera ektoparasiter (loppor och löss) som kan påverka oss människor.
Se till att inte förvara dynor eller andra saker som kan locka duvor att bygga bo på balkongen på våren. Använd nät eller annat för att avskräcka fåglarna från att landa. Skräms genom att hänga upp till exempel cd-skivor eller konstgjorda rovfåglar. Det är inte är tillåtet att skruva fast burar, holkar eller dylikt i fasaden eller på andra ytor.